Sunday, December 12, 2010

psssttttt...chef Hanisah nak ajar nih! (:

Assalamualaikum semuaaaaaa~

test.test.

1 2 3..

test test *ehem*

test test ehem test

OK!!

Apa kabar penonton di rumah? puan puan,adik adik,kakak kakak.sehat ke semua nih? Bersama saya lagi dalam rancangannnnnnn SIMPLE TAPI SEDAP!! so hari ni puan puan,  kita akan masak makaroni cheeseeeeeee yang SIMPLE TAPI SEDAP oke? mudah je puan puan. :P

Oh ye! hari nih saya rasa begitu bertuah sekali ye kerana ditemani oleh budak kecik nih a.k.a adik a.k.a photographer a.k.a supporter paling kuat memberi pujian dan kata kata perangsang bila saya masak. kehkehkehkehkeh :P


dia suroh cakap,tangan dia tengah buat peace tuh! *sadisnya adik aku* T.T



Sebelum tu puan puan,bahan bahan yang kita perlukan adalah *tunjuk bahan* :
  • of course la makaroni kan?
  • Bawang besar dihiris sesuka hati
  • Bawang putih dipotong comel
  • cheese *ape ape brand pon jalannnn*
  • Bancuhan tepung gandum bukan tepung jagong
  • Susu segar
  • Mentega
  • sosej atau ape je yang korang suka
  • Gula
  • Garam
  • Black/white pepper


 Baiklah puan puan,kita mulakan yeee..

Ok puan puan,mula mula kita panaskan kuali dan masukkan mentega.


kemudian ye puan puan,kita tumis hirisan bawang putih dan bawang besar tadi dengan ceria.


Next step,masukkan bancuhan tepung gandum,susu segar dan gaul bukan dengan tangan tapi dengan sudip sampai sebati dengan penuh dedikasi.

Agak agak dah sebati bolehla kita masukkan makaroni kita ya puan puan.
kemudiannnnnn,masukkan cheeseeeee!! nak lagi sedap, sambil masukkan dalam kuali tu sebut cheese 40 kali sambil buat peace.Gaul sampai sebati yeee.

Tibalah masanya untuk memasukkan hotdog oke? saya hiris macam nih! kalau korang nak buat bentuk petak ke,bulat ke,segi empat selari ke,segitiga ke, mahupun berbentuk trapezium pon bolehhh.

Letakkan gula dan garam untuk effect masin dan manis ye.sape sape yang rasa nak kencing manis,taruk sebalang gula pun takpe.
Dannnnnn,jangan lupa letakkan sedikit black pepper or white pepper sebagai penambah rasa..

 Dah siapp!! mudah kan? hasilnyaaaaaaaaa...


JENGG JENGGGGGGG JENGGGGGGGGGG!!


DRUMMMMM DRUMMMMM DRUMMMMMMM!! 






TADAAAAAAAAAAAAA!!!! *beria sound background bagai macamla best sangat*

Alohhhhh golap la pulak! disebabkan malas nak remove so biar je kat sini meh aku upload gamba terang benderang sket meh.
Amik kauu! silau mata uih.oh by the way makaroni ni sedap jugak kalau makan selang seli dengan mentos ataupun twisties.suap makaroni telan mentos suap makaroni telan twisties suap makaroni telan mentos balik suap makaroni telan twisties balik.cubalah! o.O



psstt: Tadi sambil sambil kupas kulit pisang.mak pesan "abah cakap pisang nih tak boleh makan macam tu jeh" saspen jugak! manelah tau kot kot tu pisang dijampi serapah bagai ke.Bile tanye apesal,mak cakap "sebab abah cakap roti gardinea je boleh dimakan begitu saja". T.T
comel lah bapak aku nih!

69 comments:

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

nak jugak!
wah..besnye ade photographer ae.


:)

Rara Nasiha said...

ada buat delivery hantar rumah tak? heee nak jugak. :)

Mata Hati said...

pandainya memasak. boleh buat calon menantu ni.. :)

Kalamhati said...

nak sikit!!..hihihi

[CiK cAmEn] said...

wah! sedapnyee.lepas ni nak try buat! =)

soffea said...

wahhh.. sedapnye.. lapar la plak tibe2.. tlg pos sini please... hehe

NICK IRFAN said...

sedap jgk ni... kena cuba jgk ni...

J.M.R said...

nampk sodappp nih...

miyoshu212 said...

waah...!nk try buat la utk member gua esk..!!haha..esk turn gua msk..huh...!

Juwairiyah said...

wah bagusnye pandai masak hehe

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry.. leh buat bini nih.. kawin jom.. kah..kah..kah..kah...

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

hans said...

nampak sedap lah

P/S : Kenapa Perlu Diadakan Benda Yang Tak Pernah Wujud?

Raji berkata said...

woahhh boleh try jugak nih ;P
adeh wat sepinggan jer ke xD

E.d.Y said...

macam sedap je..nak sikit..hehe

HaDi said...

Nampak macam sedap jer...~

za petrelli said...

macam sedap jerk...

::FAIZ FARISH:: said...

wo mantap

hanisah said...

wowww~sodappp nih.post cni ckit!

NOOR FATIN said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa! nak order bleh? kekekeek

tengkorakemas said...

wah..sedap2, ada lagi tak?hehe

tang lawak roti gardinea tu memang logik! :D

Mohamadazhan hjDesa said...

kuih jemput2 xda letak juga?hehe

Sophia Rani said...

wah3 nisah... dah jd chef lak sekarang ni yer.. hehe..

weyh, ak cari kt kedai tak de pon tepung GANDUNG.. tepung gandum de la.. hehe..

weh.. klu masuk udang pon sodapkn.. mcm secret recipe tu.. hehe.. yea2.. nnt nk try

Khairy said...

peh..simple nye. I like masak yang simple2 tapi sedap...nak try jap lagi..

Abd Razak said...

Salam...

Nampak cam sedap jer..bolehlah cuba buat nanti

Heidi Shafiq said...

ko xnak ajak aku dtg umah ko mkn skali ke? :P

maCy said...

oh dear i seriously want to try :)

thx ;D

HonEyBuNNy said...

nyum2....sedapnya........

h A n Y S said...

kalau hanys, hanys lbh suka masak cara kampung, sebab tak berapa muak..hehe..
btw, pandai masak ea? bila nak kawen? ekekekeke..;p

M a W a D D a H said...

wahhh...macam sedap je...nak cuba wat gak la...:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

meh sini, cik fifiey nk belajar nii:D
masak memasak!

FaiHash said...

wah memang nampak sedap :D nk kena try ni :D

rathiqah azmira rosli said...

boleh pos tak?lapa la T___T

Sky8Men said...

ohoo..mcm bez....nk cket..attch kt emel tau..hihi

Hanisah Safian said...

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ :

tukang tangkap gamba bawah umo.haha XD

Hanisah Safian said...

Rara Nasiha :

hauhauahahauhauhau.sampai rumah basi! :P

Hanisah Safian said...

Mata Hati :

haha.kem salam kat anak eyh? LOL XD

Hanisah Safian said...

Kalamhati :

mehhh mehhh amik nih! :P

Hanisah Safian said...

[CiK cAmEn]:

sila sila jgn memalu! kehkehkeh

Hanisah Safian said...

soffea :

sofe lah dtg sini! haha

Hanisah Safian said...

NICK IRFAN :

mesti! :)

Hanisah Safian said...

J.M.R :

sodapppppp!! :)

Hanisah Safian said...

miyoshu212 :

cepat cepat masak! sure sodappp! :P

Hanisah Safian said...

Juwairiyah :

elelele dik! jgn puji lebeh2.kehkehkeh :P

Hanisah Safian said...

BUJANG SUSAH :

wasalam.haha lari tajok nih!

hahahhahahahha
hahahahahhahah

Hanisah Safian said...

hans :

bukan nampaklaaaah memang sedap! muehehehe

Hanisah Safian said...

Raji berkata :

dah takkan nak buat sebakol.kehkeh:P
tak baik membazir!

Hanisah Safian said...

E.d.Y :

meh mehh jemput jemput makan.haha

Hanisah Safian said...

HaDi :

bukan takat nampak lah! memang sedap pon! hahaha :D

Hanisah Safian said...

za petrelli :

sehingga mnjilat jari!! :D

Hanisah Safian said...

::FAIZ FARISH:: :

kan? kan? *sesekali perasan xpe* :P

Hanisah Safian said...

hanisah :

hai kembarr!! buat lahhh! :P

Hanisah Safian said...

NOOR FATIN :

nak big apple awak tuh boleh? :P

Hanisah Safian said...

tengkorakemas :

bapak memang comel! hahaha =.="

Hanisah Safian said...

Mohamadazhan hjDesa :

makaroni jemput jemput? o.O

Hanisah Safian said...

Sophia Rani :

aiyarkkkkkkk!!! typo! haha XD

Hanisah Safian said...

Khairy :

cuba tawwww! :)

Hanisah Safian said...

Abd Razak :

wasalam

ustaz buat mesti sedap punyelah! haha

Hanisah Safian said...

Heidi Shafiq :

mehh mehhh ghumah aku mehhh! :P

Hanisah Safian said...

maCy :

welcome! go macy goooooo! :P

Hanisah Safian said...

HonEyBuNNy :

yummyyyyyyyyyy!! :)

Hanisah Safian said...

h A n Y S :


kawen!!?? adessss =.="

Hanisah Safian said...

M a W a D D a H :

cubalah dear! :)

Hanisah Safian said...

FIFIEY LYCHEE MARATION :

yessss!! selamat mencuba! :)

Hanisah Safian said...

FaiHash :

mesti! :)

Hanisah Safian said...

rathiqah azmira rosli :

satey kan banyakkk.makanlah.nak sateyyy! :D

Hanisah Safian said...

Sky8Men :

oke,ape emailnye?

♡ Sutera Kasih ♡ said...

nyamannyaaa..hehe nk try lahh

gadis bunga said...

blogwalking...syedap nyer....nnt tolong masak tuk GB yer...hiihihi

Anonymous said...

NOOR FATIN : nak big apple awak tuh boleh? :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails